dinsdag 7 november 2017

 

Hollandse luchten ouderwets

Amsterdam,
Volgers Holger Feinbaum ex-conservator 17e eeuwse kunst van het Rijksmuseum te Amsterdam, zijn de Hollandse luchten al eeuwen vrijwel onveranderd gebleven, terwijl op andere gebieden stormachtige ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.
"Ik doel hierbij op ontwikkelingen in de techniek, kunst en wetenschap, maar ook op sociologisch gebied zijn de 17e eeuw en onze huidige tijd nauwelijks te vergelijken. De Hollandse luchten die ik vandaag de dag vooral boven Noord-Holland waarneem, zijn in feite heel ouderwets" aldus de 64 jarige ex-conservator die onlangs zijn 45 jarig jubileum vierde bij het prestigieuze museum.
Feinbaum betoogt dat de werkelijkheid ver achterblijft bij de zich in sneltreinvaart ontwikkelende techniek en wetenschap en dat het dus vreemd is dat die werkelijkheid zich zo star en weinig veranderlijk toont.
"Ik had inmiddels allang wat modernere luchten verwacht: kubistische of pointillistische bijvoorbeeld, of volledig abstract, een lucht a la Mondriaan, zoiets" verzucht Feinbaum.
"Maar misschien is ons reptielenbrein daar nog niet aan toe..." vervolgt de van oorsprong Duitse conservator die in zijn vrije uurtjes quantum fysica en antropologie studeerde.
Hij beweert dat de werkelijkheid bestaat uit informatie en dat alles wat wij als mens waarnemen op het kleinste niveau uit pixels bestaat, maar omdat we het stadium van jagers / verzamelaars nog maar net ontgroeid zijn, hebben onze hersenen zich nog niet aangepast aan deze nieuwe werkelijkheid, waardoor wij deze niet kunnen waarnemen.
Alleen door gebruik van bepaalde (verboden) middelen zou het volgens Feinbaum mogelijk zijn een kijkje achter de schermen van de werkelijkheid te nemen.





Labels: , ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]